CNC-jyrsintä on tarkkaa ja nopeaa tuotantoa

2 minuutit Julkaistu:


CNC-jyrsintä eli tietokoneohjattu jyrsintä tulee sanoista Computerized Numerical Control. Se on teknologia, joka on mullistanut koneellisen valmistuksen. Prosessissa ohjelmoitu CNC-jyrsin poistaa materiaalia kiinteältä työkappaleelta. Se on luotettava ja tarkka tapa valmistaa monimutkaisia osia teollisuuteen, ja sitä käytetään laajalti muun muassa auto- ja elektroniikkateollisuudessa.

Työn tilaus

Yksi tärkeimmistä eduista CNC-jyrsinnässä on sen tarkkuus. Jyrsimet pystyvät tekemään tarkkoja ja monimutkaisia kappaleita, jotka eivät ole mahdollisia manuaalisesti. Kun jyrsintäkonetta ohjataan tietokoneella, se voi suorittaa tarkkoja leikkauksia ja porauksia nopeasti ja tehokkaasti, jopa sadasosan millimetrin tarkkuudella. Tämä johtaa laadukkaaseen tuotantoon ja suurempaan tuotantokapasiteettiin. CNC-jyrsintä on myös erittäin monipuolinen valmistustekniikka, joka mahdollistaa monenlaisten osien valmistamisen prototyypeistä käyttöosiin.

Tavallisimmat materiaalit jyrsintään ovat erilaatuiset teräkset, alumiini, kupari, messinki ja pronssi. Erilaiset muovilaadut, komposiitit ja lasi käyvät myös. Sen sijaan puun sorvaamiseen ja jyrsintään tarvitaan eri koneet kuin metallien ja muovien jyrsintään.

Mikäli tuotantolaitoksella on tarvetta osien hienosäätöiseen jyrsintään, sen tulee kääntyä CNC-työstökeskuksen puoleen. Osien tilaus voi sisältää myös suunnittelun, mutta tuotantolaitoksen on mahdollista tehdä tilaus myös siten, että se on itse laatinut kolmiulotteisen piirroksen tarvitsemastaan tuotteesta. Kun tilaus on tehty ja tuote on piirretty, alkaa koneiden ohjelmointi CAM-ohjelmistojen avulla. Ohjelmoinnin suorittaa aina ammattilainen.

Hyvin ohjelmoitu kone säästää aikaa ja rahaa

Työ etenee karkeasta hienoon. Ihan alkuunsa materiaalista leikataan sopivat palat. Sitten nämä palat sorvataan, ja joskus sorvaus on riittävä lopputulos. Jos halutaan sorvausta hienompaa jälkeä, tehdään jyrsintä tai jopa lastuava jyrsintä. Lastuamalla päästään millin murto-osien tarkkuuteen

Tärkein osa CNC-jyrsintäprosessissa on CNC-ohjain, joka huolehtii laitteen liikkeistä. Mutta tämä ei yksin riitä, vaan työkalun pysyvyys ja asento sekä ja työstökappaleen kiinnitys ovat avainasemassa. Tähän tarvitaan ammattilaista, jotta kaikki asennukset tulevat tehtyä oikein. CNC-jyrsin voi olla kolmi-, neljä tai viisiakselinen kone, joista viimeisin pystyy käsittelemään monimutkaisia ja vinoja pintoja.

Sekä CNC-jyrsintä että CNC-sorvaus ovat modernin ja automatisoidun CNC-työstökeskuksen palveluja. Valmistaa voidaan niin isoja sarjoja kuin yksittäisiä osiakin. Valmistusmateriaali, aihion koko, työstövaiheiden määrä ja työstön tarkkuus määrittävät hinnan. Koneistuksessa tärkeää on nerokas ohjelmointi, joka säästää aikaa ja materiaalia. 
CNC-jyrsintä ja -sorvaus meiltä: Nokopa Oy

• tag: • 322 sanat

minusta

Mikä kaikki on teollisuutta? Lähestulkoon kaikki käyttämämme esineet ovat jonkin teollisuuden alan tuote. Myös syömämme ruoka tulee suureksi osaksi elintarviketeollisuudesta. Emme kuitenkaan usein pysähdy miettimään mitä tämä tarkoittaa. Miten eri teollisuuden alat toimivat? Kuka niillä työskentelee? Ja miten ne ovat kehittyneet aikojen saatossa? Liity blogini matkaan niin saat vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Käsittelen teollisuutta suuremmassa mittakaavassa, mutta myös eri teollisuuden alojen näkökulmasta. Saatan kirjoittaa yhtenä päivänä elintarviketeollisuudesta ja toisena metalliteollisuudesta. Suuri osa teollisuuden aloista ei toimi erillisenä yksikkönä vaan käyttämiemme tuotteiden ja esineiden valmistukseen tarvitaan monia eri teollisuudenaloja. Mielestäni tämä aihe on hyvin mielenkiintoinen ja koskettaa meitä kaikkia. Niinpä uskon, että kuka tahansa voi hyötyä teksteistäni.

Haku