Lujitemuovituotteet kuuluvat yhteen monista muovin alalajeista

2 minuutit Julkaistu:


Eri teollisuuden aloihin tutustuvan blogini tämän kertaisessa kirjoituksessa kerron tarkemmin muovista. Muovi on yksi aikamme suurista keksinnöistä, joka on mullistanut hyvin monta asiaa. Nykyään miellämme muovin toisinaan negatiiviseksi, mutta todellisuudessa emme olisi päässeet näin pitkälle ilman tätä monipuolista materiaalia. Muovin valmistaminen ja kierrättäminen kehittyvät hurjaa vauhtia ja tämä kehitys mahdollistaa vastuullisen muovin tuotannon. Lue alta lisää!

Monenlaisia muoveja

Muovit jaotellaan kahteen eri kategoriaan. Kestomuovit ovat muovilajeja, jotka on mahdollista sulattaa ja muotoilla uudestaan. Kertamuovit taas kovettuvat muotoonsa niin, ettei niiden uudelleen käyttäminen ole samalla tavalla mahdollista. Vanhoja kertamuoveja voidaan kuitenkin käyttää murskana tai polttaa energiaksi. Muovit voidaan luokitella myös niiden raaka-aineen lähteen perusteella. Tätä materiaalia on mahdollista valmistaa niin uusiutumattomista kuin uusiutuvista raaka-aineista. Uusiutuvista aineksista tehdyn muovin tuotanto kehittyy tällä hetkellä hurjaa vauhtia. Koska erilaisia muovilajeja on hyvin monia, kerron tässä artikkelissa vain muutamasta esimerkistä. Tällä kertaa kerron tarkemmin lujitemuovista sekä erikoismuoveista.

Lujitemuovi mullisti kulkuneuvojen valmistamisen

Lujitemuovi on kehitetty kestämään äärimmäistä rasitetta. Se muodostetaan muovista ja siihen sekoitettavista kuiduista, jotka vahvistavat rakennetta. Tällaista muovia kutsutaan myös komposiittimuoviksi. Lujitemuovituotteet ovat siis sekä kevyitä että todella kestäviä ja tämä materiaali onkin edukseen muun muassa kulkuvälineissä, kuten lentokoneissa, autoissa ja junissa. Komposiitista valmistetaan myös erilaisia urheiluvälineitä ja koneiden osia. Teollisuudessa sitä käytetään korroosionkestävyyttä vaativiin kohteisiin, kuten erilaisiin säiliöihin. Lujitemuovituotteet kestävät korkeitakin lämpötiloja ja omaavat erinomaisen eristämiskyvyn. Materiaalin lujuutta voidaan säädellä kuitujen määrällä ja asettelulla, sekä erilaisten raaka-aineiden valinnalla. Tuotteita valmistaa esimerkiksi Artekno Oy.

Erikoismuovit haastavat käsityksiämme muovista

Erikoismuovit tai niin sanotut huippumuovit ovat muovinkehittelyn uusimpia aikaansaannoksia. Näiden muovien ominaisuuksia on kehitetty niin, että ne esimerkiksi kestävät huomattavasti suurempia lämpötiloja kuin muut muovit. Ne kestävät myös hyvin matalia lämpötiloja ja ovat käytössä muun muassa avaruustekniikassa. Näitä muoveja voidaan käyttää myös lujitemuovin raaka-aineena. Erikoismuoveja käytetään myös arkisempiin asioihin, kuten paistinpannujen pinnoitteisiin, proteeseihin ja moottorien osiin. Myös lääketeollisuus hyödyntää näitä erittäin kestäviä muoveja. Nämä muovit haastavat käsityksemme kuumuudessa sulavasta muoviesineestä. 

Kuten huomaat, muoviteollisuus kehittyy hurjaa vauhtia. Materiaalina se on meille todella tärkeä ja on osallisena lukemattomissa hyödyllisissä innovaatioissa. Meidän tulee vain oppia valmistamaan ja käyttämään muovituotteita kestävämmällä tavalla, sillä fakta on, että tarvitsemme muovia myös jatkossa.

• tag: • 339 sanat

minusta

Mikä kaikki on teollisuutta? Lähestulkoon kaikki käyttämämme esineet ovat jonkin teollisuuden alan tuote. Myös syömämme ruoka tulee suureksi osaksi elintarviketeollisuudesta. Emme kuitenkaan usein pysähdy miettimään mitä tämä tarkoittaa. Miten eri teollisuuden alat toimivat? Kuka niillä työskentelee? Ja miten ne ovat kehittyneet aikojen saatossa? Liity blogini matkaan niin saat vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Käsittelen teollisuutta suuremmassa mittakaavassa, mutta myös eri teollisuuden alojen näkökulmasta. Saatan kirjoittaa yhtenä päivänä elintarviketeollisuudesta ja toisena metalliteollisuudesta. Suuri osa teollisuuden aloista ei toimi erillisenä yksikkönä vaan käyttämiemme tuotteiden ja esineiden valmistukseen tarvitaan monia eri teollisuudenaloja. Mielestäni tämä aihe on hyvin mielenkiintoinen ja koskettaa meitä kaikkia. Niinpä uskon, että kuka tahansa voi hyötyä teksteistäni.

Haku